10 Tips voor een mooie tuin

1. Planten houden van licht

Voor een mooie tuin heb je niet alleen een mooie gazon nodig, maar ook licht! Daarom laat je best de bomen inkorten wanneer ze de zon tegenhouden. Het houdt niet alleen het licht tegen maar ook de groei van sommige planten. Dus als bomen te veel schaduw werpen kan je deze best snoeien. (Let op: niet iedere boom verdraagt snoeien even goed.) En als het toch niet lukt van deze te snoeien kan je voor schaduwplanten kiezen. Dit zijn planten die met enkele uren zon per dag toekomen.

Als je nieuwe bomen wil planten kan je dus best kiezen voor bomen die niet te snel heel groot worden en zo licht wegnemen van je tuin.

2. Verticuteren voor een mooiere grasmat

Om een mooi gazon te krijgen en te behouden helpt het om je gazon in het voorjaar en in het najaar te verticuteren. Dit is nodig om de viltlaag uit je gazon halen. Want deze viltlaag bestaat uit mos en organisch afval en verstikt het gras. Dus wanneer je je gazon gaat verticuteren zal er terug lucht en voeding bij de graswortels kunnen komen. Dit is perfect om de grasmat een goede start te geven bij het begin van het seizoen.

>Lees hier meer over verticuteren.

3. Maai het gras op de juiste lengte

Maai het gras niet te kort af, 30 mm is een goede lengte om van te vertrekken in het voorjaar. Te lang is ook niet goed: door te lang gras komt er te weinig licht bij de wortels en wordt de grasmat dunner. In de zomermaanden kan het iets korter worden afgemaaid behalve bij extreme droogte.

Kies de juiste tuinmaaier. Voor kleine tuintjes kan een elektrisch model voldoende zijn. Vanaf een middelgrote tuin kies je best voor grasmachine op benzinemotor. En voor grotere tuinen kan een zitmaaier een goede investering zijn. Dit werkt heel vlot en aangenaam. Als je twijfelt of dit iets voor jou is kan je altijd eerst één huren. Kijk hier welke tuintoestellen wij verhuren.

Als je grasmaaien echt niet leuk vindt kan je ook de aankoop van een robotmaaier overwegen. Deze gaan volautomatisch het gras op lengte houden. Dit zijn steeds toestellen die mulchen. Ze laten dus kleine snippers tussen het gras liggen. Deze toestellen zijn superhandig voor wie weinig tijd heeft om te maaien.

4. Kies de juiste planten

Waar je zeker rekening mee moet houden is: de bodemkwaliteit, de hoeveelheid zon en de ruimte die de planten nodig hebben. Kies planten daarom op basis van bloeitijden, hoogte, kleuren en waterbehoefte van de planten. Zo kan je rekening houden met mooie kleurcombinaties met andere planten. En je kan er ook voor zorgen dat er altijd planten zijn die bloeien. De hoogte die de planten bereiken bepaalt dan weer hoeveel je zal moeten snoeien.

5. Een mooie haag lijnt af en geeft privacy

De laurierhaag wordt snel een dichte groene haag. Ze overleeft de winter, blijft altijd groen en eist absoluut niet veel werk.

De beukenhaag is een speelse haag, ze wordt vrij hoog en overleeft de winter op haar manier. In de herfst verkleuren de bladeren en krijgen ze een roodoranje kleur die tot lang in het voorjaar blijven hangen.

De ligusterhaag is ook een haag die snel groeit en in de zomer mooie witte bloempjes heeft. In de winter worden de bloemen geruild voor zwarte bessen.

De taxushaag is een strakke haag die makkelijk te snoeien is. Deze haag groeit dan wel trager, maar eens hij vertrokken is gaat het groeien goed vooruit.

De buxushaag is een haag die in elke tuin past omdat je hem in elke vorm kan snoeien. Deze haag is meestal laag maar kan toch 2m hoog worden. Opgelet: de laatste jaren wordt buxus echter geteisterd door de buxusmot.

6. Een vijver verveelt nooit

Een vijver is handig in een grote tuin. Hij kan veel lege ruimte invullen en is mooi om naar te kijken. Maar ook in een kleine tuin kan een vijver leuk zijn. Je kan dan best een moderne vijver aanleggen. Die zijn strakker en meer afgelijnd. Zo heb je meer vijver op een kleiner oppervlak. Als je van plan bent om vissen te houden moet je er wel rekening mee houden dat je bezoek kan krijgen van een reiger. Deze vogel is de natuurlijke vijand van uw vissen. Daarom probeer je het deze vogel best zo lastig mogelijk te maken om te landen in uw vijver. Dit kan met een systeem van draadjes of door de oevers te beplanten zodat hij er niet kan inwandelen langs de zijkanten.

Ook mensen met kleine kindjes moeten opletten dat deze niet in de vijver terecht komen. Alhoewel de vijver dus zeker de moeite is, zijn er zeker ook nadelen aan verbonden. Kies dus enkel voor een vijver als je er de energie en tijd kunt insteken die nodig zijn.

7. Zoek het mooiste plekje in je tuin

Je kan je tuin in delen verdelen. Leg bijvoorbeeld een terras aan voor tijdens de middag en een terras voor in de avond. Voorzie een speelplek voor kindjes. Maak een romantisch plekje met een bankje en rozenstruiken. En wat ook heel mooi kan zijn in de tuin, zijn paden omringd door planten.

8. Geef je tuin de aandacht die hij verdient

Om een mooie tuin te krijgen zal je er voldoende aandacht aan moeten schenken. Zelfs een kleine tuin heeft liefde nodig. Probeer in het groei- en bloeiseizoen wekelijks een beetje tijd vrij te maken. Grasmaaien en onkruid aanpakken zijn hierbij essentieel. Maar je zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat werken in de tuin ook heel ontspannend kan zijn.

9. Plaats sfeervolle tuinverlichting

Als de dagen langer worden is het aangenaam om lang in de tuin te vertoeven. Aangepaste sfeerverlichting maakt het tijdens het schemerduister eens zo gezellig. Maar ook tijdens de winter kan aangepaste verlichting uw tuin mooier maken. Tegenwoordig zijn er veel soorten tuinverlichting die op zonne-energie werken. Overdag laden deze zich op om licht te geven wanneer de zon onder gaat.

10. Overweeg de tussenkomst van een professional

Een professional kan wonderen doen met uw tuin. Door zijn ervaring en uitgebreide plantenkennis kan hij samen met u de juiste tuin ontwerpen. Of u nu kiest voor een totale make over of een kleine ingreep, het is altijd de moeite van een tuinaannemer of tuinarchitect in te schakelen.

groengroen verhuur verticuteerder Eliet 501

Verticuteerder, Eliet 501

50 cm breedte
90 euro per dag

reserveer online
groengroen verhuur verticuteerder Eliet 401

Verticuteerder, Eliet 401

40 cm breedte
60 euro per dag

reserveer online
groengroen verhuur loopmaaier

Loopmaaier, Viking

Verschillende maaibreedtes
60 euro per dag

reserveer online

Deel dit verhaal, kies uw platform!