Breng je gazon terug in topconditie

Iedereen houdt van een mooie grasmat. Daarom willen we u enkele tips geven over gazononderhoud. Want zeker na de winter kan het gebeuren dat het gras er niet meer zo fris bijstaat. Daarom is het aangewezen bij het begin van de lente, en eventueel vlak voor de herfst, te verticuteren.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het manueel of machinaal verwijderen van de viltlaag uit uw gazon. Deze viltlaag ontstaat uit mos en organisch afval. Ze zorgt er voor dat uw gazon onvoldoende kan verluchten. Het is dus best om het gazon terug vrij te maken zodat deze beter verlucht is en zo beter kan groeien. Dit verticuteren kan manueel gebeuren met een verticuteerhark. Maar voor middelgrote tot grotere tuinen geniet machinaal verticuteren zeker de voorkeur. Dit is immers veel minder arbeidsintensief.

De verticuteermachine

Een verticuteermachine werkt met messen die de viltlaag uit de grasmat trekken. Omdat de diepte van deze messen nauwkeurig in te stellen zijn halen ze niet te veel graswortels uit de grond. Ook zal een machine heel gelijkmatig werken. De meeste verticuteermachines hebben een breedte van 40 tot 50cm. De machines op benzine hebben de sterkste motor.

Werkwijze

De machine bedienen is heel eenvoudig: na het instellen van de juiste mesdiepte rij je in stroken over de grasmat zoals met een grasmaaier. Meestal is een mesdiepte van 3mm reeds voldoende, maar bij zware vervilting kan 5mm soms aangewezen zijn. Bij tuinen die sterk vervilt zijn kan het ook nodig zijn van een tweede maal dwars op de eerste richting te verticuteren. Zo zal een maximum aan vilt en mos verwijderd worden.

Nabehandeling

Na het verticuteren kunnen er kale plekken ontstaan. Dit is niet ongewoon en slechts tijdelijk. Op deze plekken is het nu het moment om bij te zaaien en te bemesten. Zo zal je meestal na twee weken al een goed resultaat bekomen. Kies wel voor een grassoort die bij uw gazon past. En kies voor een speciaal graszaad dat gemaakt is voor gazonherstel. Dit is zaad dat behandeld is zodat de vogels er niet mee gaan lopen en is voorzien van meststoffen.

> Lees hier meer tuintips.

Huur een verticuteermachine

Onderstaande machines kan je huren via Groen Groen. Je kan dit online of door ons telefonisch te contacteren. Wij hebben ook verschillende soorten graszaden in de winkel. Kom dus zeker eens langs als je nog vragen hebt.

groengroen verhuur verticuteerder Eliet 401

Verticuteerder, Eliet 401

40 cm breedte
40 euro per halve dag
60 euro per volledige dag

reserveer online
groengroen verhuur verticuteerder Eliet 750

Verticuteerder, Eliet 501

50 cm breedte
50 euro per halve dag
90 euro per volledige dag

reserveer online
groen groen graszaad

DCM Gazonzaad

Snelkiemend gazonzaad gemengd met een fosforrijke meststof in een handige strooidoos. Voor herstel van kale plekken of doorzaai van het gazon na verticuteren of ontmossen. Te verkrijgen in de winkel.

Deel dit verhaal, kies uw platform!